Verzorging van edelstenen

Waarom reinigen?

Kristallen nemen vaak negatieve energie op en/of staan positieve energie af. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen en weer op te laden. Als je een nieuwe steen krijgt of koopt is het ook belangrijk deze voor gebruik te reinigen. Het reinigen of ontladen van edelstenen kun je op verschillende manieren doen. De verschillende manieren zijn niet altijd geschikt voor alle stenen, dus zoek dit altijd van tevoren uit. Dit kan door de beschrijving van de verschillende edelstenen op deze site te lezen.

Reinigen/Ontladen van edelstenen

Bij het reinigen van edelstenen, gaat het erom dat de steen alle negatieve energieën die het heeft opgenomen weer loslaat. Belangrijk is om dit ook aan de steen mee te geven. Dit kun je doen door hier sterk aan te denken of het hardop te benoemen als je de reiniging uitvoert.

  • Stromend water: Houdt de steen vijf minuten onder stromend water. Dit kan gewoon onder de kraan, maar beter is in natuurlijk stromend water zoals een beekje. Deze methode is snel uit te voeren, maar geeft geen grondige reiniging. Ook is deze methode niet voor alle stenen bruikbaar (zie de beschrijving van de verschillende edelstenen)
  • Aarde: Een zachter reinigingsmethode die geschikt is voor alle stenen, is om de steen 24uur in de aarde de stoppen. Zorg dat je hierbij wel goed onthoudt, waar je de steen hebt begraven, door bijv. een stokje op de betreffende plaats in de grond te steken.
  • Hematiet-steentjes: Een andere veilige manier om te reinigen die voor alle edelstenen geschikt is, is om deze 24 uur op een bedje van hematietsteentjes te leggen. Deze kleine steentjes onttrekken negatieve ladingen uit de edelsteen. De hematietsteentjes zelf kun je makkelijk onder de kraan grondig reinigen omdat ze zelf erg klein zijn. Belangrijk is om ze daarna wel goed af te drogen, omdat ze onder de metalen vallen en dus kunnen gaan roesten als je dit niet doet.
  • Salie of wierook: Salie is een sterk reinigingskruid wat goed werkt om edelstenen te reinigen. Voor wierook geldt hetzelfde, echter hierbij moet je wel een reinigende wierook gebruiken. Sandelhout is heirvoor een goede keus. Witte salie wierook kan ook gekozen worden, echter werkt pure witte salie sterker en reinigt dus beter. Bij deze methode is het benoemen van de intentie om de edelsteen te reinigen zeer belangrijk.
  • Amethist-geode: Een van de meeste grondige reinigingsmethodes is het gebruik van een amethist. Hiervoor kan een amethist-cluster of kleine amethist-steentjes gebruikt worden, echter het gebruik van een amethist-geode werkt het beste aangeien je de geode zelf zelden hoeft te reinigen en de edelsteen in een geode aan alle kanten omringt wordt en dus zeer grondig gereinigd wordt.

Opladen van edelstenen

Het opladen van edelstenen is belangrijk om de edelsteen na het reinigen weer te voorzien van nieuwe positieve energie. Hierdoor wordt de energie die de steen afgeeft vergroot of versterkt. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om je intentie goed in gedachte te houden of beter nog, uit te spreken.

  • Maanlicht: Dit is een zachte methode die bij veel edelstenen kan worden toegepast. Het beste is om de steen bij volle maan buiten te liggen. Dan is de energie van de maan het sterkste.
  • Zonlicht: Zonlicht is veel sterker dan maanlicht, maar wel een goede methode om edelstenen op te laden, mits zij tegen zonlicht kunnen. Veel edelstenen zijn ontstaan diep in de grond. Zonlicht kan er voor zorgen dat kleuren van edelstenen vervagen. Dit geldt onder andere voor amethist, aquamarijn, aventurijn, celestien, fluoriet, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois. Voor edelstenen waarbij dit wel mogelijk is, is het ook beter om het zonlicht rondom zonsopgang of zonsondergang te gebruiken, omdat deze stralen minder heftig en zachter zijn.
  • Bergkristal-steentjes: Een methode die voor alle edelstenen geschikt is, is om deze op een bedje van kleine bergkristal-steentjes te leggen. Leg de edelsteen hier minimaal 24-uur op. Reinig daarna de bergkristalsteentjes zelf, wat makkelijk kan door deze onder stromend water te houden.
De waardering van zenmood.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 33 reviews.